Çocuklarda viral enfeksiyon hastalıkları

Çocukluk çağında en sık görülen hastalıklar, viral enfeksiyon hastalıklarıdır.

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • İshal ile birlikte seyreden mide barsak hastalıkları,
  • Çocukluk çağına özgü görülen bulaşıcı hastalıklar,
  • COVID-19 hastalığıdır.

‘Tabiat insanın düşmanı değildir, kendi döngüsünü tamamlamak için mücadele vermektedir.‘

Özellikle havalardaki ani ısı değişiklikleri, mevsimsel özelliklerin kaybolması ile birlikte viral enfeksiyonların görülme sıklığı artar. Virüsler genellikle ısı değişikliklerine dayanıklı olduklarından, toplumsal geçiş ile çok hızlı yayılarak uzun süreli enfeksiyon yaparlar.
Viral enfeksiyonlar ile mücadele ve korunmada önemli olan, el temizliğine dikkat etmek, vücut direncini yüksek tutmaya çalışmak, fiziksel mesafemize dikkat etmek ve maske kullanmaya özen göstermektir.
Öncelikle kendimizi ve çocuklarımızı korumalıyız. Hasta kişiler ile yakın temas halinde bulunmamak, ellerimizi sık yıkamak, solunum yollarını temiz tutmak ve maske kullanmak önemlidir.

Viral enfeksiyonların sıklıkla başlangıç bulguları, ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı olur. Bu yakınmalar başlar başlamaz solunum yolu temizliğine, el temizliğine, bulunduğumuz ortamı havalandırmaya, bol sıvı gıda almaya ve uykumuza dikkat etmeliyiz.

Doğal reçeteler nelerdir?

  • 1 bardak ılık suya eklediğimiz 1 tatlı kaşığı tuz veya elma sirkesi ile gargara antiseptik özellik göstererek, boğazımızı hem rahatlatacak hem de virüsleri uzaklaştıracaktır.
  • Bilinen en iyi balgam sökücüler su ve bal, enfeksiyonu kolayca geçirmemize yardımcı olacaktır.
  • Mutfağımızın vazgeçilmezi çorbalar, özellikle tavuk suyu ve tarhana çorbası gerçekten faydalıdır. Çorba, hem sıcak buharı, hem besleyici değeri, hem de sıvı ihtiyacını karşılamasıyla iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
  • Ihlamur çocuklarda en rahat kullanılacak bitki çayıdır.

Evde uygulayacağımız önlemler ile viral enfeksiyonlardan korunmak ve hafif geçirmek mümkündür, ancak unutulmamalıdır ki her viral enfeksiyon hafif geçirilmeyebilir. Bu durumda mutlaka çocuk hekiminizin görüşünü almalısınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar