Esenlik halimize iyi gelen bir sinir.

Nervus Vagus esenlik halimize de iyi gelen bir sinirdir.

Sadece kendi halinizle var olduğunuz, yapılması, söylenmesi gerekenler, sorumluluklar olmadığındaki hallerinizi bir düşünür müsünüz?

Sabah yataktan alarm sesi olmadan uyandığınızı düşünün. Yine açlık hissettiğinde canınızın istediğini yediğinizi düşünün.

Tıpkı vücudumuzun kasları ve her hücre gibi sinir sistemi hücreleri olan nöronlar da egzersize ihtiyaç duyar. Özellikle serseri siniri vagal egzersizler ile düzenli olarak çalıştırır ve tonlarsak, bireysel ve sosyal düzlemde de gelişmeler gösterebiliriz.

Vagal egzersizleri çalışmak aslında çok kolay. Karşılaştığımız her olaya çocuksu bir merak ve masumiyet ile yaklaşmaya başladıkça egzersiz tamam!

Bu siniri öyle ayarında çalıştırmalıyız ki… 

Vagus fazla uyarıldığında (hiperaktif) veya az uyarıldığında (hipoaktif) çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır ki buna da vagal disfonksiyon denilmektedir.

Aşırı uyarılma durumunda kalp hızı çok düşer, kalp ritim bozuklukları ve bayılmalar görülebilir.

Beden kendini sürekli bir uyarılma içinde hisseder. Sürekli uyarılma haline kısaca ‘stres’ diyoruz. Kaç ve savaş halinde bulunmak, sistemlerin savunma hallerinin uzaması durumunda panik atak, kaygı bozuklukları görülür.

Az uyarılma durumunda da yutma güçlüğü gelişir. Çiğneme bozuklukları görülür ve bu durumun obesite ile ilgisi vardır, yeterince doygunluk hissedilmez.

Midenin hareketi azalır ve mide boşalması gecikir, gastrit, kabızlık, sindirim sorunları oluşabilir.

Vagus’un normal işleyişinde olması için yeterince tonlu olması gerekir, yani ne eksik ne fazla, dengeli bir etki ile sürekli işlev halinde olması gerekir.

Bakalım, vagal ahengi nasıl yakalayabiliriz bir sonraki bölümde anlatacağım.

Sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar