İshalli hastalıklar, halen ülkemizde sık karşılaşılan ve uygun tedavi edilmeğinde ölümle sonuçlanan enfeksiyon hastalıklarıdır.
İshal etkeni olan etkenler kişiden kişiye direk temasla ve gıdalar ile bulaşır. İshalden korunmanın birinci yolu, el yıkamaktır. İshalli hastalıkların çoğunda su kaybının önlenmesi, gıdaların düzenlenmesi gerekir.
Mevsimsel geçiş dönemlerinde Rota virüs enfeksiyonları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Rota virüsü sosyoekonomik düzeye bakmaksızın, sular ile bulaşan demokratik bir virüstür. Ne mutlu ki, bu virüsün aşısı var.
Aşı, yaşamımızı olumsuz etkileyen, ciddi, kalıcı, bazende ölümcül etkileri olabilen, tüm dünyayı etkileyebilecek kadar kolay yayılan enfeksiyon etkenlerine karşı koruyucu amaçlı geliştirilmiş muazzam bir uygulamadır. Aşılamada istenilen, enfeksiyon etkeninin yapısında bulunan ve hastalık yapıcı etkileri ortadan kaldırılmış proteinlerin dışarıdan verilerek, o etkene karşı antikor dediğimiz koruyucu maddeler üretmesi ve tekrar aynı etken ile karşılaştırıldığında aynı antikor üretme yeteneğini hafızasında tutmasını sağlamaktır. Ancak aşılamada temel sorun, tıpkı hastalıkların tekrarlıyor olması gibi yaşam boyu bağışıklık sağlamaması ve bu nedenle belirli aralıklarla tekrarlanması gerektiğidir.
Ülkemizin aşı uygulama programı, devlet hastaneleri, özel hekimlik uygulama merkezleri ve sağlık ocaklarında yürütülmektedir. Aşılar devletin ücretsiz karşılamakta olduğu ve özel olan aşılar olarak gruplanmaktadır.
Her yenidoğan bebeğe bir aşı takip kartı hazırlanmakta ve bunun üzerinden takip sistemi oluşturulmaktadır.
Rotavirüs aşısı, 6 aydan küçük bebeklere en az 4, en fazla 8 hafta ara ile 2 dozda uygulanabiliyor. 6 aylık olmadan aşılamanın bitirilmiş olması gerekiyor. İdeal aşılamaya ise 2. ay ile 3. ayda başlamalı.
Aşı ağız yolu ile uygulanmaktadır. Aşıdan sonra hemen beslenme mümkündür; diğer aşılarla birlikte yapılabilir, geçimsizliği yoktur. Aşıyı bebek kusarsa tekrralanmasına gerek yoktur, içeride kalan 1-2 damla bile koruyuculuğu sağlamaya yeterlidir.
Aşının ağır yan etkisi yoktur. 6 ayın altındaki bebeklerde yapılan rotavirüs aşısına bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığı hastalığa bağlı bağırsak düğümlenmesi sıklığından bile daha azdır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

2 Responses

  1. Sağlık ocağında 2 aylıkken bir aşı yapılmıştı o aşı bu mu acaba ?

    1. Merhaba,
      2 aylıkken yapılmaya başlanıyor ishal aşısı ve özel bir aşıdır. Sağlık ocağında yapılmaz. ancak ücretli aldıysanız aile hekimi yapabilir.
      Aşıyı, adını, nasıl yapıldığını hatırlıyormusunuz?

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir