Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 2. sıklıkta görülen enfeksiyonlardır. Özellikle okul çağındaki kız çocuklarında enfeksiyon görülme riski artmaktadır.
Çocukların bezli dönemlerinde tuvalet alışkanlığı ve temizlenme annelerin kontrolünde olduğundan çok sıklıkla enfeksiyon riski altta yatan bir hastalık olmadıkça azalmaktadır. Ancak, okul dönemi ile birlikte çocukların tuvalet sonrası temizliğini kendilerinin yapması enfeksiyon riskini artırabilir. İdrar yolu enfeksiyonu oluşmasında birincil sorumlu bakteriler barsak bakterileridir. Genital bölgenin anatomik yapısı nedeniyle de  özellikle kız çocuklarında bu hastalık daha sık görülmektedir.
Küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, iştahsızlık, kusma, kilo alamama, büyüme gelişme yetersizliği gibi belirtiler gösterebilir. Yaş büyüdükçe yakınmaları ifade edebileceklerinden idrar yaparken yanma, tekrar idrar yapma hissi oluşması, mide bulantısı, kesik kesik ve az idrar yapma, bel ağrısı gibi şikayetler olabilir.
Bu şikayetlerin varlığında mutlaka hekim muayenesinden sonra tam idrar tahlili ve idrar kültürü birlikte alınmalıdır ve çıkan sonuca göre tedavi seçilmelidir.
Bol su içmek, genital bölgeyi sadece su ile temizlemek, iç çamaşırlarının pamuklu olmasına dikkat etmek tedaviye yardımcı yöntemlerdir.  Ayrıca erkek çocuklarda sünnet yapılması, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada bir yöntem olarak önerilebilir.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir